{ "title": "Afrika Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Afrika-Bitki-Ortusu-32.jpg", "date": "20.01.2024 15:08:44", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Afrika Bitki Örtüsü, Afrika kıtası Ekvator geçmesi sebebi ile kuzey ve güney Afrika olmak üzere ikiye ayrılır ve bundan dolayı da farklı iklim özelliklerine bağlı olarak Afrika bitki örtüsü de çeşitlilik gösterir. Afrika'da iklim kuşakları dağılım bakımından eşittir. Sıcak iklim bölgesinin kuzey ve güneyinde tropikal, subtropikal ve ılıman iklim özellikleri görülür. Tipik Ekvatoral iklim Yukarı Gine ve Kongo havzasında hüküm sürer bundan dolayı da bu bölgelerde Afrika bitki örtüsü, tropikal ormanlar bakımından oldukça gelişmiş özelliktedir. Tropikal iklim bölgesi, Ekvator iklim bölgesinin kuzey ve güneyine uzanması sebebi ile yağışlı yaz ve kurak dönem yaşanır. Bitki örtüsü de bu duruma göre şekillenir. Subtropikal iklimin görüldüğü yerlerde ise seyrek yağışlar nedeni ile çöl alanları mevcuttur.

Afrika bitki örtüsü nasıldır ve genel özellikleri nelerdir?

Afrika bitki örtüsü, bölgenin coğrafi ve iklim özelliklerine bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Afrika bitki örtüsü genel olarak orman, otlak ve çöl alanları olarak konumlanmıştır.

Afrika bitki örtüsü ormanlık alanları, Ekvator etrafında, yukarı Gine, Nijer ırmağının alt kısımları ve Kongo havzasında daha yaygın olarak görülmektedir. Afrika bitki örtüsü orman alanlarında başta abanos, palmiye, maun olmak üzere ve diğer ağaç guruplarından oluşan zengin ormanlar yer alır. Afrika'nın alçak bitki örtüsünde ise balta girmemiş ormanlar olarak adlandırılan ve bilinen zor geçitli ormanlar yer almaktadır. Afrika bitki örtüsü Ekvatoral ormanları kuzeyden güneye doğru gidildikçe yavaş yavaş seyrekleşme özelliği gösterir ve bu ormanlar yerlerini 1-3 metre boylarına ulaşan savan adı verilen otlara bırakır. Savanlar ise kuzeyden güneye doğru alçalarak dikenli bitkiler, maki isimli çalılar ve oldukça seyrek otlaklar şeklinde çöl alanına dönüşürler. Bu bölgelere step veya bozkır adı verilmektedir. Steplerde yarı çöl şeklinde seyrek bitkiler ya da bitki örtüsünün bulunmadığı kaktüslere rastlanır.

Afrika bitki örtüsü parçalarından biri olan vahalara ise genellikle çöl olan alanlarda rastlanır. Bu bölgelerde gelişmiş bitki örtüsü ve yağış olan dönemlerde de seyrek bitki örtüsü kendini gösterir. Vahalarda bitki örtüsünün genel görünümü palmiyeler ve tarımsal içerikli bitkilerden oluşmaktadır.
" } ] }