{ "title": "Bitki Örtüsü Çeşitleri", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Bitki-Ortusu-Cesitleri-53.jpg", "date": "20.01.2024 08:54:03", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Bitki örtüsü çeşitleri; Dünya üzerinde yayılmış olan birçok değişik bitki örtüsü çeşitleri vardır. Bu bitki örtüleri Dünya'nın farklı farklı yerlerinde görülmektedir. Bunun sebebi ise Dünya'daki yerlerin hepsinin farklı iklimlere sahip olmasıdır. Ayrıca bunların yanında yağış, sıcaklık, yer şekillerinin dizilişi, toprak ve biyotik faktörler bitki örtüsünün farklı yerlerde etkin olmasına neden olur.

Bitki örtüsü çeşitleri

Çalı formasyonu: Ormanların tahrip edilip yakılması sonucu oluşan kısa boylu ağaççıklardan oluşan bitki formasyonudur.

Ot formasyonu: İklim şartlarının yani sıcaklık ve yağış oranlarının orman oluşmasına ve orman yetişmesine el vermediği mekanlarda arada sırada yağış yağan suya bağlı olarak yetişen bitki formasyonudur.

Ekvatoral yağmur ormanları: İklim şartları ve sıcaklık koşullarından dolayı Ekvatoral yağmur ormanları sık halde bulunmaktadırlar ve bu Ekvatoral yağmur ormanlarının rengi yeşildir. Bu ekvotral yağmur ormanlarının ağaçları oldukça gür bir yapıya sahiptir. Ağaçlarının boyları 50-60 metre arasında değişmektedir. Bu ormanların yetiştiği yerlerde yıllık yağış miktarı 2000 mm civarında hatta üstündedir. Ekvatoral yağmur ormanları genellikle Endonezya, Brezilya ve Avustralya'nın kuzey taraflarında görülmektedir.

Orta kuşağın karışık ormanları: Orta kuşağın ormanları okyanusal iklim olan yerlerde görülmektedir. Bu ormanların yaprakları geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaç türleri bir arada bulunmaktadır. Bu ormanların aldığı yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm arasındadır. Yeryüzünde Yeni Zelanda'da, Karadeniz Kıyılarında, Atlas Okyanusu kıyılarında yer almaktadır.

Tayga ormanları: Orta kuşakta karasal iklimi görüldüğü yerlerde oluşan bitki örtüsü türüdür. Yağışın çok bulunduğu yerlerde olur. Karasal iklimde bilindiği üzere kışlar sert geçer. Bu yüzden burada bulunan ağaçların yaprakları iğne yapraklıdır. Yeryüzünde Kanada'da, ABD'nin kuzey taraflarında, Orta ve Doğu Avrupa kısımlarında bulunur.

Makiler: Makiler yazları oluşan kuraklığa dayanıklı bitkilerdir. Kısa boylu bodur ağaçlar ve çalılardan oluşur. Akdeniz iklimi genelde bu bitki örtüsünden oluşur. Yeryüzünde Kaliforniya çevrelerinde, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yer almaktadır.

Tundra: Tundra bitki örtüsü genellikle düşük sıcaklığa sahip kısa boylu çalılar ve otlardan oluşan bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde kışları çok soğuk geçer. Toprak donmuş haldedir. Yaz aylarında bu toprak hafif bir çözünmeyle bataklık halini alır. Bu bitki örtüsü yeryüzünde Sibirya'ya yakın yerlerde bulunmaktadır.
" } ] }