{ "title": "Bölgelerin Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Bolgelerin-Bitki-Ortusu-36.png", "date": "25.02.2024 05:48:45", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Bölgelerin Bitki Örtüsü; Türkiye orta kuşakta yer alır. Türkiye Akdeniz ikliminin etki alanında olmasına rağmen konum ve yer şekillerinden kaynaklı olarak aynı zamanda karasal iklim ve Karadeniz ikliminide bünyesinde barındırır. Akdeniz iklimine batı ve güney kıyılarında rastlanır. Yazlar bu iklimde kurak ve sıcak kışlar ise ılık geçmektedir. Karadeniz iklimi Karadeniz kıyıları boyunca görülür. Her mevsim bol miktarda yağış almaktadır. Karasal iklim Türkiye'nin iç kesimlerinde görülmektedir. Karasal iklimde yazlar kurak ve sıcak kışlar ise soğuk ve sert geçmektedir. Türkiye yedi bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi, Karadeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi, Doğu Anadolu bölgesi ve Ege bölgesidir. Bölgelerin bitki örtüsü farklılıklar göstermektedir.

Bölgeler ve Bitki Örtüleri
Bölgelerin Bitki Örtülerinin Özellikleri Nelerdir?

Ege bölgesi Akdeniz iklimi etkisindedir ve bundan dolayı da ağırlıklı bitki örtüsü makidir ve bazı yerlerde de ormanlara rastlanır. Ege bölgesinde iç kısımlara doğru ilerledikçe bölgenin bitki örtüsü bozkıra dönüşür.

İç Anadolu bölgesi yüksek dağlar ile çevrili olduğundan deniz etkisi bu bölgelere giremez. Bölge çok az yağış aldığından bozkırlarla kaplı olmaktadır.

Doğu Anadolu bölgesi dağlık bir bölge olduğu için dağlarda çayırlara çok rastlanır fakat biraz daha alçakta kalan ovalık kesimlerde ilkbaharda yeşeren yaz ortasında da sararmaya başlayan bozkırlara da rastlanması mümkündür.

Güneydoğu Anadolu bölgesi çok az yağış aldığından bozkırlar ile kaplı bir bölgedir.

Marmara bölgesi, Karadeniz iklimi, karasal iklim ve Akdeniz ikliminin harmanlanmış bir halidir bundan dolayıdır ki orman, bozkır ve makileri bünyesinde barındırır.

Karadeniz bölgesi iklimi bol yağışlı olduğundan Karadeniz bölgesinde birçok çeşidi bulunan ormanların oluşumunu sağlamıştır.

Akdeniz bölgesi yazın sıcak ve kışın ılık olmasından ötürü kısa bodur ağaçlar olan makiler ile kaplıdır.
" } ] }