{ "title": "Çanakkale Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Canakkale-Bitki-Ortusu-66.jpg", "date": "22.01.2024 00:55:30", "author": "mustafa zafer kaya", "article": [ { "article": "Çanakkale bitki örtüsü, bölge bölge farklılık gösterebilir. Fakat yukseltinin az olması ve deniz etkisinden oldukça açık bir coğrafi bölgede bulunması sebebiyle genel bitki örtüsü görmek mümkündür.

Yaygın olarak görülen bitkiler: Ege ve Marmara denizlerinde toprakları bulunan Çanakkale'de hâkim olan bitki örtüsü kısa boylu çalılık ve ağaçlardan oluşan makilerdir. Bunun nedeni yağış miktarının yıl ortalaması 1000- 1500 mm arasında seyretmesi, güneşli gün sayısının çok olması, kayalık alanların çokluğu gibi Akdeniz'e özgü özellikleridir. Bu tür bitkiler küçük böcekler ve bunlarla beslenen kuşlar için oldukça yaşamsal alanlardır. Ayrıca maki türüne bağlı çalılık alanlar rüzgâr erozyonunu önemli ölçüde engeller.

Çanakkale bitki örtüsü yayılım alanı: Bütün Marmara Bölgesi ele alındığında yukarıdaki özellikleri barındıran tek yer Çanakkale olarak göze çarpar. Maki türleri arasında en çok boyları 5-6 metreyi bulan çam ağaçları Çanakkale bitki örtüsünü oluşturur. Bu bitkiler genellikle Gelibolu Yarımadası ve Arı Burnu gibi yerleşimin seyrek olduğu alanlarda bolca bulunur. Göçmen birçok yabani kuş için dinlenme ve beslenme alanı oluştururlar.

Çanakkale ekonomik bitki örtüsü: Bölgede ekonomik olarak üretimi yapıldığından bol miktarda zeytin ve keçiboynuzu ağacı bulunmamaktadır. Az miktarda narenciye, elma ve üzüm üretimine bağlı bu bitki türlerini görmek de mümkündür.

Çanakkale'de ilkbahar ve yaz mevsimlerinde özellikle tepelik bölgelerde gelincik ve papatya doğal olarak yetişir. Ayrıca suya ihtiyacı az olan sarmaşıklar da oldukça yaygın olarak bulunur.
" } ] }