{ "title": "Çöl İklimi Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Col-Iklimi-Bitki-Ortusu-48.jpg", "date": "19.01.2024 09:36:09", "author": "Gökçe gül", "article": [ { "article": "Çöl iklimi bitki örtüsü: Çöl iklimi adından da anlaşılacağı üzere aşırı derecede sıcak olan yerlerde gözlemlenen bir iklim çeşididir. Çöl ikliminde kolay kolay yağış gözlemlenmez. Sıcak iklimler içeresinde yer alan çöl ikliminde yağmur, kar, dolu gibi yağışlar meydana gelmez. Çöl iklimi gündüzleri özellikle de öğle vakitlerinde aşırı derecede sıcak geceleri ise aşırı derecede soğuk olur. Çöl ikliminin genel olarak tipik belirtisidir.

Çöl ikliminde yaşam yok denecek kadar fazladır. Çünkü yaşamın olmadığı bir yerde sadece kuraklık meydana gelir. Çöl ikliminin olduğu yerlerde de kuraklığın olduğu gözlemlenmiştir. Yağışın olmadığı yerlerde sebze ve meyve yetişmediği için insanların yaşam şartları yok olur. Bu yüzden de çöl ikliminin görüldüğü yerlerde o insanların yaşamadığı bir gerçektir.

Çöl ikliminin tipik özellikleri nelerdir?
Çöl iklimi bitki örtüsü

Çöl ikliminin görüldüğü yerlerde kuraklık oluşmuştur. Çünkü çöl ikliminin olduğu yerlerde yağış rejimleri düzensizdir. Yağışların nezamann ya da hangi mevsimde olacağı belli değildir. Bu yüzden çöl iklimi bitki örtüsü çalılar, kuru otlar ve kaktüs bitkisidir. Bu bitkiler hem sıcağı sevdiği için hem de suya karşı bir düşkünlüğü olmadığı için çöl iklimine en iyi uyum sağlayan bitkiler arasında yer almaktadır.

Çöl ikliminde sıcaklık ortalamaları yaklaşık olarak 40° civarlarındandır. Bu sıcaklığa dayanabilen ya da kısa bir süre de olsa uyum sağlayan bazı canlılar vardır. Çöl ikliminin bu kavurucu sıcaklığı ise çöl bölgelerinde yaşamın yok olmasına ya da çok zor bir şekilde yaşanmasına neden olur.

Çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yağış olmadığı için ve aşırı derecede sıcaklık olduğu için nem oluşumu gözlemlenmez. Nemin olmadığı yerlerde ise belirgin bir şekilde sıcaklık farkı gözlemlenir. Bu durumdan ötürü çöl ikliminin görüldüğü yerler de yağış olmadığı için nem yoktur. Bu da gece ile gündüz arasında belirgin bir şekilde sıcaklık farkının oluşmasına neden olmaktadır.
" } ] }