{ "title": "Denizli Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Denizli-Bitki-Ortusu-12.jpg", "date": "20.01.2024 16:34:28", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Denizli bitki örtüsü, ülkemiz toprakları içerisinde yer alan Denizli şehri Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. Geniş nüfus varlığı bulunan Denizli ilinin coğrafi iklimi çeşitlilik göstermektedir. Denizli coğrafi konumu sebebiyle 3 iklimin özelliklerini taşır. Denizli ovaları, dağları, gölleri, akar suları, yaylaları bulunan geniş yapıya sahiptir. Ayrıca içerdiği Süleymanlı Yayla Gölü, Beyağaç Kartal Gölü gibi Göller ile inanılmaz bir iklim özellikleri yaşatır. Bu bölümde bulunan göllerdeki çeşitli kuşlara ev sahipliği yapar. Yüz ölçümü oldukça geniş olan Denizli'nin yarısını dağlar, dörtte birini ovalar, dört üçünü de yaylalar ve platolar oluşturur.

Denizli bitki örtüsünün özellikleri nelerdir?

Denizli bitki örtüsü Ege Bölgesi'nde yer almasına rağmen farklı iklim özelliklerine maruz kalmaktadır. 3 bölgenin coğrafi açıdan kesişme noktası içerisinde bulunduğu için bu sebepten dolayı iklim farklılıkları gözlenmektedir. Genel olarak Denizli bitki örtüsü içerisinde sıcaklık kışları ılık ve yağışlı geçerken; yıllık yağış miktarı 550 milimetre olarak belirtilmektedir. Ege bölgesinin en serin olan bölgesi Denizlidir. Yazıları sıcak geçerken; kışları çok serin geçmektedir. Denizli bölgesinde sıcaklık 42 derece ile -11 derece arasında seyretmektedir. Denizlide bulunan ilçelerin iklimi farklılıklar gösterir. Özellikle Beyağaç, Çameli, Kale ilçeleri Akdeniz iklimi yaşarken; Denizli Merkezi, Buldan Bölgesi Ege iklimini yaşar. Ayrıca Buldan, Beyağaç, Kale, Çameli bölümünün bir bölümü de İç Anadolu Bölgesine yakın olduğu için bu bölgenin iklim özelliklerini barındırır. Denizli bitki örtüsü dağlık olması bakımından ormanlar ile kaplıdır. Bu sebepten dolayı oksijen seviyesi oldukça yüksektir.

Kalan alanların yüzde onu ekili alandan oluşurken kalan alanın dörtte üçü ise dikili toprak arazisi olarak bulunmaktadır. Denizli bitki örtüsü Maki olarak gözlenir. Bu böyle dağlarda bulunan ağaçlar kızılçam, Karaçam, meşe, sedir, Ardıç, Çınar, kayın ve Dişbudak gibi ağaç çeşitleri bulunmaktadır. Orman içerisinde bulunan ağaçlar sebebiyle her yer yeşillikler ile kaplıdır. İçerisinden geçen akarsular ve ağaçlar sayesinde muhteşem görüntüsü bulunurken; gezilecek yerler sırasında ilk sıralarda yer alır.

Denizli bitki örtüsü, içerisinde çayır ve meraların geniş yer kapladığı belirtilirken; ekime müsait olmayan alanlarının oldukça az olduğu belirtilmektedir. Çoğunlukla orman ağaçları ile Akdeniz iklimi gösterirken; Maki etkili olarak gözlenir. Ormanda ağaçların dışında dağ eteklerine yakın olan bölgelerde çalılıklara ve Funda ağaçları bulunur. Arazilerin ekime müsait olması sebebiyle bölge halkının yarısına yakını tarım ile uğraşır. Verimli toprakları uygun bitki örtüsü sebebiyle ekilecek ürün çeşidi oldukça fazladır.
" } ] }