{ "title": "Garig Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Garig-Bitki-Ortusu-87.jpg", "date": "19.01.2024 04:23:36", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Garig Bitki Örtüsü; Bitkilerin gelişmesi ve büyümesi için uygun sıcaklık, su, besin maddesi, mineraller, vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Her bitki kendisine özgü topraklarda, uygun sıcaklıklarda, uygun yağış tiplerine göre yerlerde yetişir. Bu gibi nedenlerden dolayı bitki türlerinde, bitki örtülerinde farklılıklar meydana gelir. En yaygın bitki örtüsü türleri; orman bitki örtüsü, maki bitki örtüsü, bozkır bitki örtüsü, çayır bitki örtüsü, psödomaki bitki örtüsü, garig bitki örtüsüdür.

Garig Bitki Örtüsü Özellikleri Nelerdir?

Maki bitki örtüsü genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı kesimlerinde bulunur. Maki bitki örtüsünün Akdeniz ve Ege kıyılarında tahribe uğradığı yerlerde boyları çok kısa olan, dikenli çalılardan meydana gelen bitki toplulukları oluşur. Ayrıca Akdeniz iklimin hâkim olduğu fakat toprak koşullarının daha elverişsiz, eğimin daha fazla, yağışların ise daha az olduğu bölümlerde olur. Bu bitki topluluklarına garig denir.

Garig bitki örtüsünün; lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı, akçakesme, ada çayı, laden, katran ardıçı, geven, kermez meşesi, sütleğen, abdestbozan otu, nane, dalak otu, keçiboğan, çalba gibi birçok türleri vardır. Garig; figana diye de adlandırılır. Genel olarak diz boyunu aşmayan boyları kısa olan çalılardan meydana gelir. Garigleri meydana getiren bitki tohumları rüzgâr aracalığı ile kolayca taşınır. Bu nedenle yayılmaları da kolay olur.

Ülkemizde garig bitki örtüsünün rastlandığı bölümlerden bazıları; Akdeniz Bölgesinde yer alan Mut Havzası, Ege Bölgesinde Çeşme ve çevresi, Karaburun yarımadasının batı kısmı, İzmir'deki Yamanlar Dağı, Bodrum, Bergama ve Dumanlı Dağ ve etrafı.
" } ] }