{ "title": "İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Iklim-Tipleri-Ve-Bitki-Ortusu-57.png", "date": "20.01.2024 01:09:03", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Sıcak iklim tipleri ve bitki örtüsü; iklimler genel olarak sıcak iklimler, ılıman iklimler ve soğuk iklimler şeklinde ayrılmıştır. Bu ayrıma göre de bitki örtüleri çeşitlenmiştir. İklim, bir bölgedeki hava şartlarının geniş bir zaman ve alan üzerinde devamlı aynı olması ile meydana gelmiştir. İklim bilimini inceleyen bilim dalı klimatolojidir. Klimatologlar iklim tiplerini ve bitki örtülerini inceler ve saptarlar. Bir yerdeki iklim tipini belirlemekte olan faktörler sıcaklık, rüzgâr, havada yer alan nem ve basınçtır. Bu faktörler yıl içinde değişiklikler gösterirler. Bir bölgenin yer aldığı enleme düşen güneş ışınlarının açıları da iklim tipleri ve bitki örtüsünün değişiklikler göstermesine neden olur.

Sıcak iklim tipleri ve bitki örtüleri
Ekvatoral iklim: Ekvatorda ve Ekvator çevresinde görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması yirmi beş derece civarında seyretmektedir. Yıllık yağış miktarı en az 2000 mm civarındadır. Her mevsim yağış almaktadır. Genellikle Endonezya ve Malezya'da hakimdir.

Tropikal iklim: Ekvatorda ve Ekvator çevresinde sık rastlanılan bir iklim tipidir. Yıllık ortalama sıcaklık seviyesi yirmi derece civarında seyretmektedir. Yaz aylarında yağışlı iken kış aylarında kuraklık hakimdir. Yıllık yağış miktarı 1000 ile 2000 mm arasında yer almaktadır. Brezilya örnek gösterilecek ülkelerden birisidir.

Muson iklimi: Muson rüzgârlarının estiği bölgelerde görülen bir iklimdir. Yıllık ortalama sıcaklığı on beş derece ile yirmi derece arasında seyir halindedir. Yağışlar genellikle yazın görülür kışın ise çok az miktarda yağış alır. Yıllık yağış miktarı ortalama 2000 mm düzeylerinde görülmektedir. Güneydoğu Asya'yı etkisi altına almıştır.

Çöl iklimi: Dönencelerin etrafında etki alanına sahip olan bir iklimdir. Yağışların görülme oranı çok azdır. Yıllık yağış miktarı 100 mm düzeyinin altında kalmaktadır. Günlük sıcaklık hemen hemen elli derece civarındadır. Çöl iklimine Sahra, Necef ve Gobi örnektir.

Ilıman iklim tipleri ve bitkisi örtüsü
Akdeniz iklimi: Yaz ayları sıcak ve kurak kışa ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık on beş derece ile yirmi derece civarında seyreder. Yıllık yağış miktarı 600 mm ile 1000 mm arasında yer almaktadır.

Okyanusal iklim: Otuz ile atmış derece enlemleri arasında karaların batı kesimlerinde görülmektedir. Yaz ayları fazlası ile sıcak kış ayları ise hafif soğuktur. Yıllık yağış ortalaması yaklaşık 1500 mm civarındadır.

Karasal iklim: Kara parçalarının deniz etkisinde uzakta olan kısımlarında sık rastlanır. Kış ayları çok soğuk ve uzun sürelidir. Yıllık ortalama sıcaklık sıfır ile on derece arasında farklılık gösterir.

Step iklimi: En fazla yağış yaz aylarında ve ilkbahar aylarında görülmektedir. Kışın soğukluk derecesi eksi kırklara kadar düşebilmektedir.

Soğuk iklim tipleri ve bitki örtüsü
  • Kutup iklimi: Bitki örtüsü yoktur
Tundra iklimi: Kuzey enlemlerinde görülür. Sıcaklık aşırı derecede düşüktür. En yüksek sıcaklık yaz aylarında on dereceyi geçememektedir.

Kutup iklimi: Kutup bölgelerinin kar ve buz ile kaplı kısımlarını ifade eden bir iklim tipidir. Sıcaklık daima sıfır derecenin altındadır. Antartika da büyük oranda etkilidir.
" } ] }