{ "title": "İstanbulun Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Istanbulun-Bitki-Ortusu-35.jpg", "date": "19.01.2024 04:48:27", "author": "mustafa zafer kaya", "article": [ { "article": "
İstanbulun bitki örtüsü dağılım ve çeşitlilik bakımından oldukça zengindir. Bunun nedeni iklim ve yağış koşullarının elverişli olması ile Büyükşehir Belediyesinin park ve bahçeler konusunda yaptığı çalışmalardır.

İstanbulun bitki örtüsünedaha çok Anadolu yakasında rastlanır. Kurtköy ve Tuzla arasında kıyıda sulak alanlar ile geniş yapraklı 30-40 metre arası ladin, kavak ve sedir ağaçları yayılım göstermektedir. Bu ağaç türleri oksijen üretimi konusunda ince yapraklı güneyde yetişen ağaçlara göre daha etkilidir. Boğaza yakın yerlerdeki korularda daha çok çam ağaçları göze çarpar. Aynı zamanda Avrupa yakasındaki Belgrad ormanları da genellikle çam ağaçları ile ünlüdür. Bu ormanlar birçok vahşi hayvan türüne ev sahipliği yaptığı için doğal dengeyi sağlar.

İstanbulun bitki örtüsü yayılım alanı: bu bakımından en çok kuzeyde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Karadeniz kıyılarına kadar ulaşır. Bu bölgelerde yerleşimin yoğun olmaması bitki örtüsünün sık olmasına olanak sağlamıştır. Zekeriyaköy, Ağva, Şile ve Tarakya civarlarında bol miktarda geniş yapraklı ağaç doğal olarak yetişmektedir. İstanbul'da lale festivali ile ekilen laleler ve özellikle tarihi yarımadada düzenli aralıklarla yetiştirilen çiçekler insan eliyle oluşturulan bitki örtüsü sayılabilir. Bunlara ek olarak botanik bahçeleri de bunlardan en büyüğü Bakırköydedir birçok bitki çeşitliliği içerir.
" } ] }