{ "title": "İzmir Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Izmir-Bitki-Ortusu-48.jpg", "date": "21.01.2024 20:08:07", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "İzmir bitki örtüsü, Ege bölgesinin içerisinde yer alan İzmir'de Akdeniz iklimi görülmektedir. Akdeniz ikliminin tipik özellikleri ise yazları sıcak ve kurak kışların ise ılık ve yağmur yağışlı olmasıdır. Akdeniz ikliminin görüldüğü İzmir ilinin birçok faktörü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de sıcaklıktır. Hem Akdeniz ikliminin görülmesi hem de denize kıyısı olması nedeni ile İzmir ilinde yıl boyunca sıcaklıklar 0 derecenin altına inmez. Sıcaklıkların bu şekilde olması ise don olaylarının hiç ya da nadir bir şekilde görülmesini sağlar. Ayrıca hem toprak yapısı hem de iklim şartları sayesinde birçok meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde özelikle de İzmir ve çevresinde bulunan iller de birçok bitki çeşidi bulunmaktadır. Hatta dış ticarette de kullanılmaktadır.

Akdeniz ikliminin hâkim sürdüğü İzmir bitki örtüsü birçok çeşide sahiptir. Yıl boyunca hemen hemen her zaman sulak ve yeşil bir görünüme sahiptir. İzmir bitki örtüsünün içerisinde ise; kızılçamlar, göknarlar, fındık ağaçları, fıstık çamları, karaçam ağacı, selvi ağacı, palamut, meşe ağacı, dişbudak, sakız ağacı, çitlembik, yaban mersini, ardıç, pırnal ağacı, zeytin ağaçları ve bol miktarda maki bitki örtüsü görülmektedir. Daha birçok meyve ve sebzenin yetiştiriciliğinin yapıldığı da bir gerçektir. Oldukça geniş bir bitki örtüsüne sahip olan İzmir ile eşsiz manzarası ile de bütün insanları kendini çekmektedir.

İzmir bitki örtüsünün özellikleri nelerdir?
İzmir ili sadece yeşilliği ile değil eşsiz manzarası ile de çok fazla dikkatleri çeken bir ildir. Ayrıca hava şartları yönünden de oldukça güzeldir. İzmir bitki örtüsü görüldüğü kesimlerde denize yakın kıyılarda maki bitki örtüsü orta kısımlarında çam ağacı, fıstık ağacı, zeytin ağacı, köknar, sakız ağacı ve dişbudak ağaçları geniş yer kaplamaktadır. İzmir ilinin yüksek kesimlerinde ise dağlık alanlara yakın bölgelerinde ise ormanlık alanlar yer kaplamaktadır.
" } ] }