{ "title": "Karadeniz Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Karadeniz-Bitki-Ortusu-43.jpg", "date": "19.01.2024 12:22:34", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Karadeniz Bitki Örtüsü, Karadeniz bölgesi ağırlıklı olarak her mevsimde yağışlı olmakla birlikte kıyı bölgelerinde gür ormanlar bulunmaktadır. Sıcaklık ve iklim şartları yönünden Karadeniz bitki örtüsü ormanlık alanların kıyı bölgelerden itibaren görülmesi üzerinde etkili olmuştur. Ancak insanların yaşam alanlarının kıyı bölgeler olması nedenleriyle kıyı bölgelerindeki Karadeniz bitki örtüsü içerisinde bulunan ormanlık alanlar kesilmiştir. Kıyılardan 600 metre yüksekliklere kadar geniş yapraklı ormanlar yer almaktadır. Kıyı kesiminde Karadeniz bitki örtüsünden kaynaklı olarak meşe, kestane, kızılağaç ve kayın ağaçları yer almaktadır. Ancak 600-1500 metre arasında ise karışık orman örtüsü gözlemlenmiştir. 1500-2100 metre arasındaki yüksekliklerde ise iğne yapraklı ormanlar bulunmaktadır. Bu yükseklikte çoğunlukla köknar, sarıçam, ladin ve karaçam yetişmektedir. Karadeniz bitki örtüsü bakamından yeşillikler ile kaplı olmakla birlikte ülkemizdeki ormanların yaklaşık olarak %15'lik gibi büyük bir kesimi bu bölgede bulunmaktadır.

Karadeniz Bitki Örtüsünde Yetişen Bitki Türleri

Karadeniz belgesinin sıcak, nemli ve yağmur alan bir bölge olması nedenleriyle birçok bitki türü yetiştirilmektedir. Hemen hemen her dönem yağışlı geçmekte olup kışlar ılık olup yazlar ise serin geçmektedir. Karadeniz bitki örtüsünde arpa, yulaf, mercimek, buğday ve pamuk gibi ürünler yetiştirilmez. Bunun temel nedeni ise ekonomik açıdan fazla değerlerinin bulunmaması ve yaz sıcaklığının tam olarak Karadeniz bölgesini etkilemesidir. Ancak Karadeniz bitki örtüsü birçok ekonomik değeri olan bitki türünü barındırmaktadır. Özellikle turunçgiller, fındık, zeytin ve çay üretimi ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamakla birlikte Karadeniz bitki örtüsü üzerinde rahatlıkla yetiştirilen ürünler arasında yer almaktadır.

Karadeniz Bitki Örtüsü ve Ormanlar

Karadeniz bölgesinin sürekli olarak yağış alması nedeniyle geniş ormanlık alanlar bulunmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde ıhlamur, meşe, akçağaç, kayın gibi orman ağaçları kuzey yamaçlarından 1250 metre yüksekliğe kadar görülmektedir. Karadeniz bitki örtüsü incelendiğinde sürekli yağış alması ormanlık alanların kendisini sürekli yenilemesini sağlamaktadır. Bunlara rağmen Karadeniz bitki örtüsü iç bölgelere doğru farklılık göstermektedir. İç bölgeler ve kuzey doğuya doğru yaklaştıkça soğukların etkisi ile farklı iklim özellikleri görülür. Bu farklılık bitki örtüsü üzerinde etkili olup maki ve çayırların oluşması üzerinde etkilidir.
" } ] }