{ "title": "Karasal İklim Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Karasal-Iklim-Bitki-Ortusu-88.jpg", "date": "21.01.2024 14:48:10", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Karasal iklim bitki örtüsü; Karasal iklim denince akla ilk gelen kışları dondurucu soğuk yazları ise serin bir yaz mevsim gelir. Karasal iklim bitki örtüsü kısaca yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı olan iklime verilen addır. Türkiye'de karasal iklim bitki örtüsüne sahip olan bölge ise Doğu Anadolu bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Trakya'nın iç kısımlarında görülür. Karasal iklimin bitki örtüsü bozkırdır. Karasal iklim deniz etkisinden uzak yerlerde etkili olan bir iklim çeşididir. Bu nedenle de bu iklimin yaşandığı bölgelerde kış erken başlar ve uzun sürer. Ayrıca bu bölgelerde sürekli olarak sert rüzgârlar eser.

Karasal iklim bitki örtüsünün özellikleri nelerdir?

Kış mevsiminde havalar oldukça soğuk kar yağışlı geçer ve sık sık dön olayları yaşanır. Karasal iklim bölgesinde kar yağdığında zaman ortalama 70-80 gün kadar erimeden kalabilmektir. Hatta kış mevsiminde görülen en sıcak günlerde bile 20 derece civarındadır. Çünkü bu bölgedeki genellikle -10 derecedir. Karasal iklim bitki örtüsü olan bölgelerdeki yıllık yağış miktarı ise ortalama 500-600 mm. Civarındadır. Karasal iklim bitki örtüsünün yaşandığı diğer ülkeler ise Kanada, Sibirya ve Doğu Avrupa ülkelerdir. Tıpkı Türkiye gibi buralarda da kışları dondurucu soğuklar yaşanmaktadır.

Karasal iklim bitki örtüsü olan yerlerde en fazla yağış ilkbahar aylarında en az yağış ise yaz aylarında görülür. Türkiye'de karasal iklim bitki örtüsüne sahip bölgelerde buğday, tahıl, arpa gibi ürünler bol miktarda yetiştirilir ve ihraç edilir. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Ayrıca karasal iklim bitki örtüsü yaşanan bölgelerde gece ve gündüz arasındaki ile yıllık sıcaklık farkları çok fazladır. Ege bölgesinin iç batı Anadolu bölümünde yağışlar kıyı daha az görülmektedir. Güneydoğu Anadolu'da ortalama yağış 400 - 700 mm'dir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde kış mevsimi çok kar yağışlı ve donlu geçer. Yaz aylarında ise kuru sıcaklıklar yaşanır. İç Anadolu'da en fazla ilkbaharda en az yağış ise yaz aylarında yağar. İç Anadolu'da ortalama yağış 287 mm'dir.
" } ] }