{ "title": "Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Marmara-Bolgesi-Bitki-Ortusu-69.jpg", "date": "19.01.2024 14:11:19", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü: Marmara Bölgesi Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir. Yüzölçümü 67.000 kilometrekaredir. Balkan Yarımadasıyla Anadolu arasında köprü görevi yaparak Asya ve Avrupa'yı birbirine bağladığı söylenebilir. Marmara bölgesinin bitki örtüsünü incelemek için, öncelikle iklim özelliklerini gözden geçirmek gerekir. Çünkü iklim koşulları, bir bölgenin bitki örtüsünü yakından etkilemektedir. Marmara bölgesi birkaç bölgenin iklimini bir arada yaşar. Hem Karadeniz hem de Akdeniz iklimi sürmektedir. Bu yüzden iki bölgenin bitki örtüsünü kapsamaktadır.

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü Türleri

Marmara bölgesi bölgeler arasında orman bakımından 4. Sırada yer almaktadır. Marmara bölgesinde bitki örtüsü, iklim koşulları etkili olur. Akdeniz ikliminin görüldüğü, Trakya'nın Ege denizi kıyıları ve Marmara denizi kıyıları, Akdeniz bitki örtüsüyle kaplıdır. Genellikle yapraklarını yaz kış dökmeyen makilerle, kızılçam ormanları mevcuttur. Bölgenin Karadeniz kıyılarını kayın ağacının bol olduğu orman örtüsü görülür. Marmara bölgesindeki bu iklim çeşitliliği farklı bitki örtüsü oluşmasını sağlamaktadır. Fakat bölgede yaşayan insanlar, yerleşim, tarla, bahçe, yakmalık odun oluşturmak, hayvan otlatmak gibi birçok nedenden dolayı, bitki örtüsü yıpratılmış ve eski doğallığı kalmamıştır.

Marmara bölgesi hemen her mevsim yağış aldığından Karadeniz kıyılarında ve Güney Marmara kısmındaki dağlık alanda; Kayın ağacı, meşe, gürgen, ıhlamur, fındık, dişbudak ağaçları bulunmaktadır. Trakya'nın Ege denizi kıyılarında Akdeniz bitkileri görülmektedir. Yapraklarını kışın dökmeyen, kuraklığa dayanıklı çalılık ve makiler vardır. Bu makilerden, zeytin, funda, sandal ağacı, mersin ağacı, tespih ağacı, kocayemiş, katırtırnağıdır. Maki Marmara Bölgesinin kıyı şeridini kaplamış durumdadır. Trakya'nın orta kısmı, ormanlarla kaplı yüksek kesimleri oluşturmaktadır. Güney Marmara çukur ovaları, Balıkesir ovası bozkır görünümü şeklindedir. Marmara kıyılarında çok yüksek alanlara kadar makiler yükselir. Karadeniz kıyıları ile Uludağ'da ormanlar bulunur. Yıldız dağlarının uzandığı kısımlarda ormanların en çok yer kapladığı alanlardır.
" } ] }