{ "title": "Psödomaki Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Psodomaki-Bitki-Ortusu-93.jpg", "date": "23.01.2024 06:31:58", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Psödomaki Bitki Örtüsü (Yalancı Maki); Maki bitki örtüsü Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde bulunur. Maki bitki örtüsünde bulunan bitkiler Akdeniz ikliminde kış ayları ılık olduğu için yaprak dökemezler. Yani her mevsim yeşil renklidirler. Psödomaki bitki örtüsü ise maki bitki örtüsüne benzerdir ve yalancı maki olarak bilinen nemcil çalı topluluklarıdır. Psödomaki bitki örtüsüne aynı zamanda yalancı maki denmesinin nedeni, sene boyunca yeşil kalan maki bitki örtüsüne nazaran kış aylarında yapraklarını dökmesidir. Maki bitki örtüsü gibi tahrip edilmiş olan ormanlardan meydana gelen çalı ve ağaç topluluğudur. Orman alanlarının yangın ya da insanların zarar vermesi sonucu, genel olarak Karadeniz kıyılarında rastlanılan bir bitki örtüsüdür.

Akdeniz iklim bölgesi haricinde, bu iklimin hissedildiği nemli alanlarda maki bitki örtüsü türüne nemli türler de karışır. Psödümaki bitki örtüsü Marmara Bölgesi kıyıları ve Karadeniz Bölgesi kıyılarında görülür. Karadeniz Bölgesinde kışlar soğuk geçer. Bu nedenle bazı psödomaki bitki örtüsü türleri yapraklarını döker. Yapılarında yağ biriktirme ve yapraklarını sertleştirme gibi ihtiyaçları yoktur. Kuzey Anadolu Dağlarının kuzeye bakan yamaçlarında genel olarak 1000 metre yükseltilere kadar çıkarlar.

Yalancı Maki (Psödomaki) Türleri

Funda, kocayemiş (Dağ çileği), sandal, kermez meşesi, delice, akçakesme, defne, laden, menengiç, erguvan, katran ardıcı.

Yapraklarını döken yalancı maki (Psödomaki) türleri; Kızılcık, geyik dikeni, fındık, dişbudak, kurtbağrı, muşmula, böğürtlen, yabani erik, üvez, yabani elma.
" } ] }