{ "title": "Rize Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Rize-Bitki-Ortusu-85.gif", "date": "19.01.2024 00:33:29", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Rize Bitki Örtüsü, Rize, yeşilin bütün tonlarının görüldüğü edeyse toprağın görülmediği yerdir. Coğrafi yapının ve iklimin etkisinin bitki örtüsüne büyük ölçüde etkisi vardır. Dağların kıyaya paralel uzanması ve hemen yükselerek ortalama üç bin metreye kadar ulaşması yağışlı havanın art bölgelere geçişini engeller. Bunun sonucunda da yıllık ortalama 330 günün yağışlı olmasına neden olmaktadır.

Rize Bitki Örtüsü: Yıllık yağış ortalaması metre kareye 2300 mm olması, yağışla birlikte hava sıcaklığının da düşük olmaması bitki örtüsünü ve faunasını etkilemektedir. Tropikal bir iklime benzemesiyle özellikle çay ve kivi tarımı öne çıkarmaktadır. Rize yöresinde sahil boyunca uzanan ticari amaçlı ekimi yapılmış olan çay ve kivi alanları göze çarpmaktadır.

0-750 m Arası Kuşak: Kıyadan geriye ve yukarı doğru 750 m yüksekliğe kadar bu devam eder. Bunların dışında da geniş yapraklı orman ağaçları ile kaplıdır. 750 metreden sonra iğne yapraklı orman ağaçları görülmeye başlar. Türkiye'nin en sık ağaçlı ormanları Rize sınırlarındadır. Yağış ve sıcaklığın etkisi ile ormanlık alanlar sık ve gürdür. Kelsik flora adı verilen yörede kestane, kayın, sakallı kızıl ağaç, ıhlamur, yabani karayemiş, defne, yabani kiraz, çınar, meşe, tesbih ağacı, şimşir, Trabzon hurması, gürgen ve dişbudak ağaçları ile kaplıdır. Ağaçların dışındaki bitki örtüsü de oldukça zengindir. Bunlar fazlaca yer kaplayan \"kumar\" olarak da bilinen orman gülü adı verilen çalılar, sayılamayacak kadar otsu ve odunsu bitkiler ve orman altı bitki örtüsü yer alır.

800-1400 m Arası Kuşak: bu kuşakta orman ağaçları karışık olarak bulunmaktadır. Bunlar kestane, kayın, gürgen, sakallı kızılağaç, ladin ve çam türleri yer alır. Ağaçlar dışında orman gülü, otsu ve odunsu bitkiler ve orman altı bitki örtüsü yer almaktadır.

1500-2000 m Arası Kuşak: Ormanlık alanlar bu kuşakta da devam etmektedir. Yükselti artıkça iğne yapraklı ağaçlar daha hâkim olmaya başlamıştır. Özellikle doğu ladini hakimdir. Bu kuşak ormanlarında ladin, Kafkas köknarı, karaçam ağaçları yer almaktadır. Yine ağaçların dışında orman altı bitki örtüsü görülmektedir.

2200 m'den Sonraki Kuşak: Rize yöresinde rakım 2000 metreyi geçtikten sonra ormanlar artık kaybolur yerini alp çayırlarına bırakır. Bu kuşakta çayırların yanı sıra çoğunlukla beyaz ve turuncu dağ zambakları ile papatyanın çeşitleri oldukça yaygındır. Orman gülü çalılıkları da yer yer görülmektedir. Yaylaya göç edenler orman gülü çalılarını yakacak olarak kullandıklarından kapladığı alan gün geçtikçe azalmaktadır.
" } ] }