{ "title": "Samsun Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Samsun-Bitki-Ortusu-13.jpg", "date": "19.01.2024 07:36:50", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Samsun bitki örtüsü, belirli yükseltiye sahip olan Samsun plato ve dağlardan oluşan şehirdir. Doğu ve batı doğrultusunda iki dağ arasında bulunan Samsun'un güneyinde Canik Dağları, Batı bölümünde ise Çangal dağları bulunur. Samsun'da bulunan en yüksek dağın 2062 metre yükseklikte Akdağ olduğu belirtilmektedir. Geniş platoları içerisinde bulunan Samsun ilinin ovalardan oluştuğu belirtilmektedir. Bu şehirde akarsuların açtığı vadiler ve denize ulaştığı birikintilerinin fazla olduğu ve içerisinden Yeşil Irmak ve Kızılırmak Vadisinin geçtiği belirtilmektedir. Samsun ovası Samsun'da bulunan en önemli olaylardan bir tanesidir. Ayrıca bu bölümde bulunan Çarşamba ve Bafra Ovası da oldukça geniş alanda bulunur.

Samsun bitki örtüsü, bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Bin metre yükseklikte Gürgen ağaçları, kayın, Ihlamur, meşe, Dişbudak, kestane ağaçlarının bulunduğu belirtilirken; 1500 metre yüksekliklerde ise iğneli ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca Samsun'un ovasının etrafında Akarsu boyunca Kavak ve söğüt ağaçları bulunmaktadır. Samsun bitki örtüsü iklimi iç kesimlerde ve kıyı kesimlerde farklılık gösterir. Yağış açısından oldukça fazla yağış alan Samsun, sıcaklık bakımından düzeyde seyreder. Su açısından oldukça zengin olan Samsun doğal bitki örtüsünün yanı sıra bu bölümde bulunan baraj ve göller ile toprağını besler. Ilıman iklimi bulunan Samsun bitki örtüsünün soğuk günü oldukça azdır. Özellikle yılda sadece bir ayının eksiye düştüğü belirtilirken; yağış ortalamasının 750 mm olduğu belirtilmektedir. Sıcaklık genellikle Eksi 7 derece ve artı 40 derece arasında seyreder.

Samsun bitki örtüsünde sıcaklık genellikle kışları ılık, yazları bol yağış alarak geçmektedir. Sahil boyunda bulunan iklim ile iç kesimlerde bulunan iklim arasında değişiklikler bulunmaktadır. Sahil boyunda Akdeniz iklimi kendisini gösterirken; iç kesimlerde ise yüksek dağların etkisiyle Kara iklimi gözlenir. Yaz mevsiminde günler aşırı sıcak geçerken; burada bulunan suyun buharlaşması sebebiyle nem oranının oldukça fazla olduğu belirtilmektedir. Kış aylarında ise Samsun'un iklimi az soğuk ve bol yağışlı geçmektedir. Bu bölümde bulunan yağışlar kıyı kesimlerde yağmur halinde gözlenirken; çok nadir kar yağışı gözlenir. Ancak iç kesimlerde kar görülme olasılığı daha fazla olduğu için İç Anadolu ikliminin kendisini hissettirdiği görülür.

Samsun bitki örtüsü ovalarla çevrili olduğu için çayır, bahçe, bağ, ekili alanlar ile kaplı bir şehirdir. Boş alanlarda ormanlar oldukça fazladır. Bu bölümde bulunan ormanların yarısı fındıklık, onda biri çayırlık ve kalanlar ise dikili alanlardan oluşur. Burada bulunan ovaların ekilmesi ile Samsun halkı geçimini sağlar. Sürekli yağış alması sebebiyle belirli ürünlerinin yetiştiği gözlenirken; yaz aylarında bulunan sıcaklık sebebiyle yüksek ürün elde edilir. Yaşanılacak en güzel şehirler içerisinde bulunurken; gözün alabildiği her yerde yeşillik bulunur. Oksijen seviyesi son derece yüksektir. Bunun nedeni ormanların fazla olmasıdır.
" } ] }