{ "title": "Sivas Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Sivas-Bitki-Ortusu-24.jpg", "date": "21.01.2024 14:48:47", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Sivas bitki örtüsü, Sivas İç Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Sivas iline hâkim olan bitki örtüsü karasal iklimdir. Karasal iklim genel olarak doğu, güneydoğu ve iç Anadolu'yu kapsayarak buralara hâkim olmaktadır. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde ise genel olarak iklim şartları ağır geçmektedir. Çünkü karasal iklimin tipik özelliği yazların sıcak ve kurak kışların ise kar yağışlı geçmesidir. Genel olarak böyle yerlerde don olayları fazla görülmektedir. Havaların aşırı soğuk olması bazı sorunları da beraberinde getirmektedir.

Sivas iklim özellikleri

Sivas ilimizin iklimi oldukça ağır geçmektedir. Özellikle de kış aylarının aşırı soğuk olması ve kar yağışlarının görülmesi burada insanların hayatını oldukça fazla zorlaştırmaktadır. Hem ulaşım kötü bir şekilde etkilenmekte hem de sebze ve meyve yetiştiriciliği oldukça zor bir şekilde yapılmaktadır. Genel olarak havaların soğuk olması ve kar yağışının görülmesi bitki çeşitliliğinin kısıtlanmasına neden olabilir. Sivas ilinde yıllık yağış miktarı 400 mm civarlarında seyretmektedir. Kışların ağır geçmesinden ötürü de don olayları oldukça fazla görülmektedir.

Sivas bitki örtüsü nasıldır?

Genel olarak karasal iklimin görüldüğü il ve ilçelere hatta bölgelerde karasal iklimin neden olduğu bitki örtüsü görülmektedir. Sivas ili de karasal iklimin görüldüğü yerler arasında yerini almaktadır. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde hâkim olan bitki örtüsü bozkırlardır fakat çayır ve meralar da böyle yerlerde görülmektedir. Sivas bitki örtüsü bozkırdır. Yazları yeşeren çayırlar ve çimenler mevsim sonlarında ise sarı ot ve ot toplulukları görülmektedir. Sivas ilinin bir kısmında ormanlık alanlarda yer alır. Toprak yapısı olarak oldukça zengindir. Fakat bitki çeşitliliğinin olabilmesi için sadece toprak yeterli değildir. Çünkü sıcaklık olmadan sebze ve meyveler yetişemez. Bu durumda da Sivas ilinde bitki çeşitliliği pek yaygın değildir.

Sivas bitki örtüsünün özellikleri nelerdir?
" } ] }