{ "title": "Tayga Bitki Örtüsü", "image": "https://www.bitkiortusu.gen.tr/images/Tayga-Bitki-Ortusu-38.jpg", "date": "19.01.2024 03:22:26", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Tayga Bitki Örtüsü, dünya coğrafyası kapsamında kuzey yarım kürede tundra iklimine ait alanın güney kısmında oluşan bitki örtüsüdür. Her mevsim buz ile kaplı dünyanın en soğuk iklimine sahip tayga bitki örtüsü oldukça sert karasal iklimden ötürü dağ alanları ormanla kaplıdır. Yaz ve kış mevsimi arasında fazla sıcaklık farkı vardır. Sibirya'da tundranın bittiği noktadan başlayan aşırı soğuk, bataklık ve ormanlık alanlar söz konusu bu coğrafyanın toprak yüzeyi tayga bitki örtüsüyle çevrili olduğu için tarıma açık alan kısıtlıdır. Bunun yanı sıra hava koşullarının ve toprak yapısının olumsuzluğu dolayısıyla herhangi bir bitkisel ürün yetiştirilemez. Öte yandan yerleşim açısından da yaşanacak ortam kısıtlıdır. Bahse konu teşkil eden bu bitki örtüsü alanında yaşamını sürdüren hayvan soğuğa dayanıklı ve besin maddesi bakımından seçici nitelikli olmayan türlerdendir.

Tayga Bitki Örtüsü Toprak Yapısı ve Ağaç Türleri

Verimsiz toprağa sahip tayga yaprak döken orman kapsamında organik olarak zenginleşmektedir. Toprak derinliği az seviyede olup yapısı buz tabakaları ile çevrilidir. Tayga bitki örtüsüne has toprak yapısında bitki gelişimi oldukça zordur. Ağaçların dökülen yaprakları ve yosun oluşumları zemin üzerinde uzun süre aynı şekilde kalabilir.

Tayga bitki örtüsüne yönelik ağaç türleri soğuğa dayanıklı yapıya sahiptir. İğne yapraklı ve kozalaklı ağaç türleri yoğun olarak yetişir. Bunlar; Ladin, köknar, karaçam ve çam ağaçları hakimdir. Tayga bitki örtüsündeki ağaçlar sürekli yeşil kalmakta ve sert kış koşullarında uzun süre hayatta kalabilmektedir. Derinliği az olan toprakta yetişen ağaçların sulamaya ihtiyacı yoktur. Çünkü buzla kaplı bitki örtüsü su gereksinimini gidermektedir. Adı geçen ağaçların yanı sıra yer yer kavak, söğüt, huş ve üvez ağaçları da bulunmaktadır. Buzların eridiği bataklık olmayan alanlarda otsu bitkiler yetişmektedir. Tayga bitki örtüsüne mensup çayır ve çimen alanları güneş gören yerlerde mevcuttur. Nemli zeminde ağaçların yan gövde kısımlarında ise liken ve yosun bulunmaktadır.
" } ] }